logo

•• Ako nakupovať potraviny ••
 

Čomu je dobré pri nákupe potravín venovať pozornosť a čomu sa radšej vyhnúť?

  • Pri väčšom nákupe nakupujte chladené a mrazené potraviny ako posledné a prepravujte ich tak, aby bolo oddelené najmä surové mäso a hydina od ostatných potravín.
  • Potraviny, z ktorých môže vytekať nejaká tekutina (mäso, ryby, kyslá kapusta a pod.) vložte do sáčkov alebo samostatných tašiek, pretože hrozí riziko krížovej kontaminácie.
  • Pri nakupovaní vždy kontrolujte neporušenosť obalu, obzvlášť u podozrivo lacných potravín.
  • Na etiketách balených potravinárskych výrobkov si všímajte označenie "Spotrebujte do" alebo "Minimálna trvanlivosť do". Ani po jednom z uvedených dátumov nemôžu byť potraviny predávané!
  • Mrazeným potravinám, ktoré sú obalené väčším množstvom ľadu, sa radšej vyhnite. Je to známka toho, že potravina bola už raz rozmrazená a potom zase zamrazená, čím hrozí nielen strata akosti (kvality) potraviny, ale aj vyššie riziko infekcie, napríklad nakazenie salmonelou.
  • Po príchode domov vložte chladené a mrazené potraviny čo najrýchlejšie do chladničky či mrazničky.
  • Plesnivé a nahnité potraviny, napríklad ovocie alebo zelenina, sú zdravotne závadné, pretože môžu obsahovať takzvané mykotoxíny - jedy tvorené plesňami. Vykrojenie poškodených a nahnitých častí nestačí. Aj zdanlivo zdravá časť potraviny, ktorá vám zostane po vykrojení alebo odstránení plesne z povrchu (napr. u marmelády) , môže byť, a často aj je, nakazená.
  • Na čerstvé potraviny nikdy nesiahajte holou rukou, na overenie čerstvosti potravín vrátane pečiva používajte mikroténové vrecko alebo jednorazové rukavice. V civilizovaných predajniach ich majú. Nebojte sa tiež upozorniť zamestnanca obchodu alebo zákazníkov na ich nevhodné správanie pri "obchytávaní" nebalených potravín, napríklad pečiva, trvanlivých mäsových výrobkov a syrov holou rukou.
  • Všímajte si tiež predavačov. Čistota ich oblečenie môže naznačiť, ako čisto je v celom obchode.
  • Nekupujte potraviny zbytočne do zásoby. Nemusíte ich potom doma uchovávať, môžete tak zabrániť ich možnému pokazeniu. Tým pádom nemusíte mať doma niekoľko mrazničiek, ušetríte energiu a pomôžete životnému prostrediu. Veď si čokoľvek čerstvého môžete kúpiť nabudúce.
  • Po nákupe je najvhodnejšie dopraviť potraviny ihneď domov. Rozhodne nenechávajte nakúpené potraviny vo vozidle na slnku. Vysoká teplota sa totiž razom stáva výhodnou pre mikroorganizmy, ktoré sa vo vašich potravinách ihneď rozmnožia a znehodnotia vám celý nákup.


Zdroj:
Výživa ve výchově ke zdraví, výukový program pro pedagogy na 2. stupni ZŠ

PRIHLÁSENIE
novinky
17.11.2023
Vážení učitelia, milí žiaci, ďakujeme všetkým aktívnym školám za účasť a gratulujeme ví...
02.11.2023
Vážení učitelia, milí žiaci, tešíme sa z množstva súťažných príspevkov, ktoré ste zaslali do akt...
28.10.2023
Ďakujeme za všetky aktivity, ktoré ste počas XI. ročníka Týždňa Hovorme o jedla spoločne na školách pripravili a z...
16.10.2023
Pár fotografií z dnešnej tlačovej besedy k zahájeniu XI. ročníka týždňa Hovorme o jedle, ktorá sa uskutočnila na ...